Het digitale bestand dat u aanlevert is de basis voor het realiseren van een zo mooi en scherp mogelijke bedrukking. Het is daarom erg belangrijk dat u ons voorziet van de juiste bestanden. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn vragen wij al onze klanten hun bestanden aan te leveren als vectorbestand (.eps , .ai , of pdf met vectoren). Kiest u voor het bedrukken van een afbeelding of foto (pixelafbeelding) middels een digitale druktechniek, zorg dan altijd voor een afbeelding met een zo hoog mogelijke resolutie.
Pixel vs vectoren
Een pixelafbeelding bestaat uit heel veel kleine blokjes die samen de afbeelding vormen. Hoe meer blokjes (dpi = dots per inch), hoe beter de kwaliteit van de afbeelding. Vectoren zijn paden met punten die met elkaar verbonden zijn tot een bepaalde vorm. Het meest belangrijke verschil tussen beide is dat een vectorafbeelding bij vergroten of verkleinen altijd scherp blijft. De kwaliteit van een pixelafbeelding is bij vergroten/verkleinen al snel niet meer van goeie kwaliteit. Daarom vragen wij u altijd om een vectorafbeelding aan te leveren, zodat de kwaliteit van de opdruk altijd uitstekend is. Wilt u een afbeelding of foto laten bedrukken, zorg er dan voor dat de kwaliteit van deze afbeelding zo hoog mogelijk is. Hoe hoger de kwaliteit, hoe scherper de bedrukking!
Bekende vectorbestandstypen zijn: ai, cdr, svg, eps en pdf.
Bekende pixelbestandstypen zijn: jpg, gif, png, tiff en bmp.
Ik heb geen vectorbestand?
Als u uw logo niet als vectorbestand beschikbaar heeft, dan kunnen onze DTP-ers u daarbij helpen. Wij zetten het bestand dan voor u om in een vectorbestand tegen éénmalige kosten. U ontvangt van ons het vectorbestand, zodat u deze bij volgende bestellingen altijd weer kunt gebruiken.
Er zijn ontzettend veel factoren die bepalen hoe een artikel bedrukt kan en moet worden. Denk hierbij onder andere aan:
- de waseigenschappen waartegen zowel het textiel als de bedrukking bestand moeten zijn.
- de samenstelling van het textiel.
- de uiting de op het textiel gedrukt dient te worden (gedetailleerd vs. simpel).
- de aantallen die besteld worden.
- unieke PMS kleuren die gebruikt dienen te worden.
Ook kunnen natuurlijk meerdere verschillende artikelen tegelijk bedrukt worden. Denk hierbij aan een order bestaande uit paraplu’s, sweaters en tassen. Als al deze verschillende artikelen voorzien moeten worden van dezelfde uiting, dan kan ook dat invloed hebben op de druktechniek.
Omdat TextielDrukDeal staat voor kwaliteit, en haar klanten zo goed mogelijk wil bedienen, behandelen wij elke opdracht als uniek! Onze drukexperts bekijken elke aanvraag nauwkeurig en bepalen vervolgens hoe wij de artikelen het beste, en het meest voordelig voor de klant, kunnen bedrukken. Dat is ook de reden dat u bij TextielDrukDeal altijd een op maat gemaakt offerte ontvangt! Wij werken niet met standaardprijzen en druktechnieken, omdat wij elke order op de best mogelijke manier behandelen en bedrukken. Een absoluut voordeel voor de klant!
Transferdruk is een drukmethode waarbij niet direct op het textiel wordt gedrukt. De uiting wordt gedrukt op een ‘drager’ en via de drager overgebracht op het textiel. De transfer (drager + logo) wordt op het textielartikel geplaatst en onder hoge temperatuur en druk op het textielartikel geperst.
Voor bedrijfskledingtransfers worden speciale inkten en lijmen gebruikt, zodat het resultaat oersterk, kleurecht en goed wasbaar is (tot wel 90 graden). Dit maakt deze transfers uitermate geschikt voor het bedrukken van bedrijfskleding. Bedrijfskledingtransfers zijn geschikt voor de meeste ondergronden (katoen, polyester, maar ook fijne nylon zoals bijvoorbeeld paraplu’s).
TextielDrukDeal beschikt over verschillende keuzemogelijkheden op het gebied van textieltransfers. Elke transfermethode heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Het kiezen van de juiste transferdruktechniek hangt af van verschillende factoren zoals; omstandigheden waartegen het bestand moet zijn, was eigenschappen, de grote van de oplage en de ondergrond (materiaal) van het te bedrukken artikel. Neem voor professioneel advies gerust eens contact op met een van onze medewerkers.
Bij transferdruk wordt het logo eerst op een drager (papier of folie) gedrukt. Hierna wordt het transferpapier inclusief logo door middel van een hittepers op het product gedrukt. Tijdens dit proces zorgen de druk en de hitte ervoor dat de inkt op het transferpapier loslaat en zich hecht op het textiel. Er zijn twee soorten transfertechnieken te onderscheiden: transfers d.m.v. (1) zeefdruk en (2) digitale transfers.
- Zeefdruk Transfers
Bij zeefdruk transfers wordt er per opdrukkleur een opdruk aangebracht op het transferpapier. Er zijn veel verschillende transfers te onderscheiden, die op deze conventionele zeefdruk methode worden gedrukt, namelijk bedrijfskleding transfers, plastisoltranfers, flextransfers en flocktransfers. Al deze transfers hebben verschillende eigenschappen, die ontstaan door het gebruik van inkt en granulaat (bindingsmiddel/lijm aan het textiel). Bedrijfskleding transfers zijn, zoals de naam al aangeeft, geschikt voor op bedrijfskleding. Ze kunnen bedrukt worden op zware textielsoorten, kunstmatige vezels en kunnen op hoge temperatuur gewassen worden. Plastisol transfers druk je voornamelijk op natuurlijke vezels (katoen) en zijn tot 40 graden wasbaar (andere inkt en granulaat).
- Digitale transfers
Bij digitale transfers wordt een opdruk via een kleurenprinter aangebracht op een transferpapier. De opdruk wordt in één keer bedrukt, dus niet per opdrukkleur. Het deel van het papier dat niet bedrukt is wordt uitgesneden. Het restpapier wordt met de hand verwijderd. Bij kleinere aantallen met veel kleuren is dit een voordelige optie.
Transfers zijn ideaal wanneer u met enige regelmaat (kleinere) aantallen na wilt bestellen. Omdat de transfers in bulk worden gedrukt betaald u slechts 1 keer opstartkosten. Wij kunnen de transfers voor u bewaren en hoeven bij nabestellingen alleen nog maar de transfers op het artikel te ‘persen’ met een hittepers. Hierdoor zijn wij in staat om nog sneller bedrukte artikelen te leveren. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden om transfers op voorraad te produceren/bewaren (info@TextielDrukDeal.nl of 085-5001000).
Deze techniek wordt heel vaak gebruikt door klanten die werkkleding kopen voor het personeel. Bij indiensttreding van een nieuwe werknemer kan op deze manier snel nieuwe kleding inclusief bedrukking worden geleverd.
TextielDrukDeal is één van de weinige partijen die deze bedrukkingstechniek nog aanbiedt. Flockdruk is dé absolute specialiteit van TextielDrukDeal! Flockdruk is een techniek die de bedrukking een veloursachtig uitstraling met reliëf geeft.
Bij directe flockdurk wordt er eerst d.m.v. zeefdruk een lijmlaag aangebracht op het te bedrukken artikel. Daaroverheen komt de flock, die bestaat uit kleine kunststof haartjes, die d.m.v. statische elektriciteit rechtop op het textiel worden gelijmd. De flockvezel wordt door het elektrisch veld loodrecht naar beneden ‘geschoten’ in de lijmlaag en is beschikbaar in maar liefst 28 kleuren! De flock ligt bovenop het textiel en voelt fluweelachtig aan. Door middel van borstelen en stofzuigen worden de overbodige flockvezels weggehaald. Voor kleinere oplages kunnen wij ook plotterflock op het textiel aanbrengen. Zie hiervoor ‘Plotten’. Daarnaast kunnen wij ook artikelen met flocktransfers bedrukken.
Een flockdruk is daarnaast ook erg geschikt voor artikelen die geen gladde ondergrond hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fleece. Deze bedrukkingstechniek voorziet artikelen van een mooie bedrukking met een luxe uitstraling!
DTG Printing is de nieuwste en meest moderne vorm van textieldruk. In tegenstelling tot alle andere druktechnieken wordt de bedrukking rechtstreeks op het textiel geprint! Het artikel wordt op een plaat gelegd en vervolgens print deze machine de bedrukking rechtstreeks op het artikel. Deze techniek is uitermate geschikt voor zeer gedetailleerde prints (of foto’s) met veel kleuren en relatief kleine oplages. Daarnaast is het met behulp van deze druktechniek mogelijk om zeer gedetailleerde en levensechte bedrukkingen te realiseren.
DTG Printing is het meest geschikt op ‘gladde’ textielproducten zoals t-shirts, rompertjes en longsleeves, maar kan ook worden toegepast op polo’s, sweaters en katoenen tassen.
DTG printing kan alleen worden toegepast op artikelen die voor minimaal 80% uit katoen bestaan. Het DTG printen van polyester sportshirts is (nog) niet mogelijk.
Digitale druktechnieken hebben als voordeel dat er weinig opstartkosten gemaakt worden. Bij traditionele (zeefdruk) technieken wordt per kleur een zeefraam belicht. Bij digitale druktechnieken is dat niet nodig! Digitale druktechnieken zijn daarom erg geschikt voor kleine oplages met een opdruk in veel kleuren. TextielDrukDeal beschikt over verschillende digitale druktechnieken. Zo hebben wij de mogelijkheid om digitale transfers te drukken, maar ook DTG printing toe te passen (zie ook: Wat is DTG printing en wat zijn de voordelen?).
De ‘oerversie’ van het textieldrukken: het rechtstreeks bedrukken van het textiel met inkt, met de door u aangeleverde logo’s of teksten tot wel 8 kleuren! Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een laag emulsie (lichtgevoelige vloeistof) die door middel van een belichtingstafel belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan, waar de inkt doorheen gedrukt wordt. Vervolgens kunnen wij zowel handmatig (kleinere oplages) als automatisch (grotere oplages) drukken tot maximaal 8 kleuren. Ook fullcolour, goud, zilver of fluor-inkt bedrukkingen zijn mogelijk. Elk artikel krijgt bij ons de specifieke aandacht die het nodig heeft om het ontwerp maximaal tot zijn recht te laten komen.
Zeefdruk heeft als grote voordeel dat grote oplages tot wel 8 kleuren zeer snel bedrukt kunnen worden. Daarnaast kenmerkt zeefdruk zich door duurzaamheid van de bedrukkingen. Doordat wij precies weten welke inkten geschikt zijn voor welke materialen, en beschikken over zeer ervaren professionele zeefdrukkers, kunnen wij altijd kwaliteit garanderen.
TextielDrukDeal beschikt over een eigen drukkerij waarin wij onze klanten kunnen voorzien van vele verschillende druktechnieken. TextielDrukDeal kan daarom voor elke opdracht de meest geschikte druktechniek toepassen en is hierdoor in staat om altijd kwaliteit te leveren. Druktechnieken die wij aanbieden zijn:
- Automatische zeefdruk
- Handmatige zeefdruk
- Direct flockdruk
- DTG (Direct to Garment) print
- Snijflex en snijflock
- Transferdruk: Plastisol-, bedrijfskleding-, flex-, digitale-, flock-, plotter & Nylontransfers
- Borduren
Voor vragen of informatie over onze druktechnieken en het gebruik ervan kunt u contact opnemen met een van onze supportmedewerkers.
Wanneer bij zeefdruk een artikel een donkere kleur (bijvoorbeeld zwart/donkerblauw/donkergroen) heeft, dekt de opdruk niet na één drukgang en zakt de kleur weg in het textiel. Om een goede dekking te krijgen wordt daarom als eerste drukgang wit gedrukt. Hierna volgt de opdruk in de gewenste kleur. Voor deze extra drukgang moeten wij een extra kleur en film/zeef berekenen. Doordat wij de kleur over de witte drukgang heen drukken, blijven de kleuren mooi helder en zullen deze ook in de toekomst niet vervagen.